Вітаю Вас, Гость! Реєстрація RSS

Відділ освіти, молоді та спорту Арбузинської РДА

Субота, 27.04.2024
Головна » 2014 » Жовтень » 16 » Районний семінар вчителів української мови і літератури
17:18
Районний семінар вчителів української мови і літератури

Інтегрований урок як вид нестандартної

форми навчання

      В умовах розповсюдження новітніх технологій усе більшого розвитку набуває інтегроване навчання, яке на практиці виявляється в інтегрованих уроках. Інтегрований урок (від лат. integer – повний, цілісний) - тип уроку, у якому  органічно поєднуються відомості різних навчальних предметів навколо однієї теми, що сприяє інформаційному збагаченню сприймання, мислення і почуттів учнів за рахунок залучення цікавого матеріалу, що також дає змогу з різних сторін пізнати певне явище, поняття, досягти цілісності знань.

      Сучасний урок - це твір мистецтва, де педагог уміло використовує всі можливості для розвитку особистості учня. «Ти можеш!» - повинен нагадувати вчитель учневі. «Він може!» - повинен нагадувати колектив. «Я можу!» - повинен повірити в себе учень.

      14 жовтня на базі Арбузинської ЗОШ ІІ-ІІІ ст. №2 проведено районний теоретичний семінар вчителів української мови і літератури  на тему: «Типи інтегрованих уроків в системі компетентнісно мовної освіти». В ході семінару було розглянуто методика розробки інтегрованих уроків. Методист РМК Старченко Н.І. підготувала презентацію щодо проведення інтегрованих  уроків, які можуть поєднуватися з історією, географією, біологією, світовою літературою, музикою, трудовим навчанням і т.п. Цілком можна  погодитися з думкою О. Біляєва, що «підготовка і проведення інтегрованих уроків — непроста справа, яка потребує високого професіоналізму й ерудиції вчителя».  У зв'язку з цим посилюється роль міжпредметних зв'язків у мовному навчанні. Вдале широке їх упровадження дає можливість «адекватно визначити теми інтегрованих уроків української мови і літератури, їх зміст, структуру, технологію».

       Досвідом роботи з даного питання поділилися вчителі: Арбузинської ЗОШ ІІ-ІІІ ст. №2 Полянко Г.В. (урок української літератури в 5 класі на тему: «О. Семантович «Малий Віз»»), Агрономійської ЗОШ І-ІІІ ст. Перепелиця Р.П. (урок української літератури в 7 класі  на тему:  «А.Малишко «Пісня про рушник»»), Костянтинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Богославець В.М. (урок літератури на тему: «Т.Г.Шевченко «Заповіт»), Воєводської ЗОШ І-ІІІ ст. Коверна Л.В. (урок літератури на тему: Т.Г.Шевченко Поема «Гайдамаки») та вчителька Новоселівської ЗОШ І-ІІІ ст. Зайцева Л.Л. (урок зв’ язного мовлення в 5 класі на тему: «Опис тварини. Оповідання з обрамленням»). А вчителька Арбузинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1  Церуш Л.М. поділилася досвідом, як вона виготовляла з учнями 9 класу   інстоляцію до театралізованого уроку за творчістю І.Котляревського «Наталка Полтавка».

      На районний семінар була запрошена місцева поетеса Лапчук С.Я., яка презентувала свої вірші про вчителя, рідне селище та нашу чарівну українську мову. Заспівала Світлана Ярославівна і власну пісню про Арбузинщину.

      В семінарі взяла  також участь і методист з психологічної служби Сомик А.С., яка провела з вчителями психологічний тренінг.

      Завершився семінар  привітанням учнів 7 класу  зі святом Покрови. В кінці семінару було підведено підсумки методистом відділу освіти, молоді та спорту Старченко Н.І.

Переглядів: 680 | Додав: sergei198708 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]