Вітаю Вас, Гость! Реєстрація RSS

Відділ освіти, молоді та спорту Арбузинської РДА

Неділя, 28.04.2024
Головна » 2014 » Березень » 17 » Заходи до Дня рідної мови
15:18
Заходи до Дня рідної мови

Дзвенить струмочком рідна мова

                                                          

Як нема без зірок небозводу,

 Як блакиті без сонця нема,

 Так і мови нема без народу,

 і народу без мови нема.

 В. Забаштанський

 Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

  За недовгий час свого існування це свято вже стало традиційним. Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови.

 Усі ми повинні пам’ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного із нас, його ми не завжди пам’ятаємо, не завжди цінуємо, але без нього не можемо жити. І багатство це – наша рідна мова.

У кожній загальноосвітній школі району з 17  по 21 лютого 2014 року  пройшли   відповідні заходи, приурочені Дню рідної мови:

            -  тематичні години інформування на тему: " Наша мова солов’їна”, "Мова-душа народу”, "Мовонько моя, ти калинова” (Арбузинська ЗОШ І-ІІІ ст.№ 1, Костянтинівська ЗОШ І-ІІІ ст., Арбузинський НВК "Пролісок”, Садівська ЗОШ І-ІІІ ст., Любоіванівська ЗОШ І-ІІ ст., Полянська ЗОШ І-ІІ ст.) ;

            -   години спілкування на тему: " О слово рідне, хто без тебе я?”, "За світ краси, за мову солов’їну”, "Рідним словом я горджусь” (Арбузинська ЗОШ ІІ-ІІІ ст., Воєводська ЗОШ І-ІІІ ст., Агрономійська ЗОШ І-ІІІ ст., Іванівська ЗОШ І-ІІІ ст., Семенівська ЗОШ І-ІІІ ст., Рябоконівська ЗОШ І-ІІІ ст., Бузька ЗОШ І-ІІ ст., Кавунівська  ЗОШ І-ІІ ст.);

            -   вікторини "Вишнева моя Україно…”, "У мові - вся доля народу” ( Панкратівська ЗОШ І-ІІ ст., Мар’янівська ЗОШ І-ІІ ст., Новогригорівська ЗОШ І-ІІ ст. Арбузинський НВК "Пролісок”);

            -  конкурси творчих робіт "Як парость виноградної лози, плекайте мову…”

( Агрономійська ЗОШ І-ІІІ ст.., Арбузинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, Костянтинівська ЗОШ І-ІІІ ст., Благодатненська ЗОШ І-ІІІ ст., Новокрасненська ЗОШ І-ІІІ ст.);

            -   конкурси малюнків та плакатів до Дня рідної мови на  тему: "Кохана, материнська мова!”, "Україно! Ти для мене диво” (Воєводська ЗОШ І-ІІІ ст., Арбузинська ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 2, Семенівська ЗОШ І-ІІІ ст., Новоселівська ЗОШ І-ІІІ ст. Арбузинський НВК "Пролісок”);

            -   конкурси читців-декламаторів "Звучи, рідна мово!” (Арбузинський НВК "Пролісок”, Новокрасненська ЗОШ І-ІІІ ст., Кавунівська ЗОШ І-ІІ ст., Агрономійська ЗОШ І-ІІІ ст.).

У Воєводській ЗОШ І-ІІІ ст. вчителі  Коверна Л.В. та Гуринович О.В. для учнів 10-11-х класів провели виховний захід на тему: "Моя люба мово, мова українська!” та урок-семінар "Роль мови у самовираженні особистості”.

            У Садівській ЗОШ І-ІІІ ст. для учнів 1-4-х класів вчителі-класоводи Потудінська В.В., Маковська Т.П., Сухиніна Г.П., Дегтяр С.А. провели інтелектуальну гру "Найрозумніший”. Вчитель Лобова Л.М. для учнів 8 класу підготувала мовну гру "Всезнайки”.

                  

 

У Новокрасненській ЗОШ І-ІІІ ст. для учнів 7-8-х класів пройшов усний журнал "Витоки української мови”. В Агрономійській ЗОШ І-ІІІ ст. вчителі Перепелиця Р.П. та Караташ А.В. провели конкурс нарисів, есе про рідну мову (прийняло участь 18 учнів). Учні 10 класу взяли активну участь у поетичних читаннях за творчістю Лесі Українки "Ти моя щира, гартована мова”. У конкурсі віршів  " Мова-це пісня душі ” було залучено 54 учні. 

В Арбузинській ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 2 для учнів 5-7-х класів вчителі української мови  Полянко Г.В., Качанова А.П. провели конкурс веселих та кмітливих  на тему: ”Українські казки, міфи, легенди, загадки, прислів’я”;  для учнів  10-х класів була проведена  інтелектуальна гра " Найрозумніший”.

Учні Арбузинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 підготували презентацію на тему: "І мови нема без народу, й народу без мови нема ". Для учнів 9-11-х класів вчителі- словесники  Церуш Л.М. та Кокошенко Г.І. провели усний журнал  "День рідної мови”. Цікаво була підготовлена виставка на тему:  "На перехрестях слів: українська мова в кросвордах”.

    


В шкільних бібліотеках  були  підготовлені виставки літератури "Коштовний скарб народу”, "Рідна мова! Рідна мова! Що в єдине нас злива…” та виставки наукової, художньої і публіцистичної літератури на тему: "Слово - найвірніший посланець із минулого в сьогодення і з сьогодення  в прийдешнє”.

Учні 2-11-х класів  Арбузинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Арбузинської ЗОШ ІІ-ІІІ ст. №2, Костянтинівської ЗОШ І-ІІІ ст. взяли участь у Всеукраїнському конкурсі з українознавства «Соняшник». До конкурсу  залучено  118 учнів.

 

 

    

Методист РМК відділу освіти, 

молоді та спорту

 Н.І.Старченко

Переглядів: 3189 | Додав: sergei198708 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]